Pretražite ponudu

Krstarenja    |     Putovanja

Izabrana ponuda

Informacije o ponudi: MSC Cruisesovo upravljanje okolinom

MSC Cruisesovo upravljanje okolinom

 

Mora i oceani su oduvijek u srcu MSC Cruisesa i osjećamo snažnu odgovornost da ih sačuvamo i zaštitimo.

MSC Cruises je dugoročno posvećen očuvanju okoline i kontinuirano tražimo načine za dalji napredak, kako u našim praksama tako i u uvođenju inovativnih, efikasnih i vodećih tehnologija koje će smanjiti uticaj kružnih putovanja i operacija na okolinu.

Naša misao vodilja je da upravljanje okolinom mora biti integrirano u sve aspekte našeg poslovanja od samog početka.

 

Poboljšanje misije

MSC Cruises ima značajna ulaganja u poboljšanje kvaliteta vazduha. Kao dio šireg pristupa ograničenju sumpora i drugih emisija u lukama i posebnim operativnim područjima, preduzimamo različite korake kako bismo poboljšali naše performanse.

Do kraja 2019.: 11 od 17 MSC Cruisesovih brodova će biti opremljeno sistemima za čišćenje izduvnih plinova (EGCS) koji smanjuju sumpor iz brodske emisije za 97%.

Do kraja 2021.: 100% brodova u floti MSC Cruisesa će biti opremljeno EGCS-om.

Svi brodovi koji su se floti pridružili od 2017. godine opremljeni su za povezivanje s lokalnom elektroenergetskom mrežom (shore-to-ship power) kako bi se smanjila emisija za vrijeme boravka u luci.

Svi naši budući brodovi će imati sistem selektivne katalitičke redukcije (SCR). Ovaj sistem aktivne kontrole emisije smanjuje emisiju azotnog oksida za 90% i pretvara ga u čistu vodu i bezopasan azot.

 

Energetska efikasnost

Opipljive prednosti u svim aspektima života se mogu postići pametnim i efikasnim korištenjem energije. Od prve linije koju nacrtamo na papiru prilikom dizajniranja novog broda do zadnje sijalice koju ugradimo, energetska efikasnost je uvijek prvi element koji uzimamo u razmatranje.

Imamo jednu od najmodernijih flota brodova za kružna putovanja na moru te smo dizajnirali i razvili šest različitih klasa brodova. Svaka klasa pomiče nivo izvrsnosti u uporedjenju sa prethodnom.

Trup naših brodova premazan je posebnim, ekološki prihvatljivim bojama koje sprječavaju rast algi, školjaka i morskih organizama kako bi se znatno smanjio otpor (a time i potrošnja goriva).

Softverski program za nadzor i optimizaciju trima, stabilnosti broda, u stvarnom vremenu. Ova tehnologija pomaže brodskim oficirima u održavanju optimizacije trima i smanjenju potrošnje goriva.

Svi brodovi imaju pametne sisteme grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC). Toplina i hladnoća se pametno redistribuiraju iz brodske praonice rublja i prostorija mašina za zagrijavanje bazena i ostalih dijelova broda.

Brodovi koriste energetski efikasnu LED i fluorescentnu rasvjetu.

U poredjenju s brodovima klase Fantasia koji su se floti pridružili između 2008. i 2013. godine, naš najnoviji brod MSC Grandiosa zahtijeva 28% manje goriva po putniku što predstavlja smanjenje od 255 kg ugljičnog dioksida po putniku, po krstarenju.

 

Proizvodnja i očuvanje vode

Preduzimamo brojne korake kako bismo smanjili potrošnju vode. Od tehnologija za smanjenje potrošnje vode do kampanja za podizanje svijesti na našim brodovima o odgovornom korištenju vode, MSC Cruises prednjači u očuvanju vode.

Kao generalno pravilo, ne uzimamo vodu iz luka i obalnih zajednica. Svu svježu vodu koju koristimo na brodu – za piće, pripremu hrane, pranje rublja ili rad trgovina – proizvodimo sami.

Postrojenja za proizvodnju pitke vode nalaze se na svim brodovima flote i mogu u jednom danu pretvoriti tri miliona litara morske vode u pitku vodu.

 

Pročišćavanje otpadnih voda u čistu vodu

Sva crna otpadna voda, kanalizacija, obrađuje se na brodovima, a naše prakse nadilaze regulatorne zahtjeve. Niti jedan brod ne ispušta otpadnu vodu bez odgovarajućeg tretmana i pročišćavanja.

 MSC Cruises je 2008. godine započeo opremanje brodova sa savremenim sistemima pročišćavanja otpadnih voda (AWTS) koji pročišćavaju korištenu otpadnu vodu u vodu koja se kvalitetom može mjeriti s onom iz slavine prije ispuštanja u more.

Kada se pročišćena otpadna voda ispušta, ona postiže vrlo visoki kvalitet i krajnji proizvod je boljeg standarda u poredjenju sa standardima komunalnog otpada većine obalnih gradova širom svijeta.

Ulje za kuvanje, masna voda i proizvodi za čišćenje se nikada ne ispuštaju u more, već se pravilno odlažu na obali.

 

Smeće se ne baca

Naši brodovi su opremljeni najmodernijim postrojenjima za odlaganje otpada i recikliranje te imaju sveobuhvatan i koherentan sistem za smanjenje, recikliranje i ponovnu upotrebu svih aspekta otpada na brodu.

 Niko ne smije baciti niti jedan oblik smeća u more. Osobe koje to učine riskiraju disciplinske mjere, otkaz ili čak kazneni progon.

Svi članovi posade su prošli obuku za odvajanje otpada i odlaganje u odgovarajuće kontejnere. Imamo sedam različitih kategorija otpada uključujući: ostatke hrane, staklo, aluminijum, papir i karton, plastiku, ulje za kuvanje i operativni otpad.

Svaki brod u našoj floti ima oficira za zaštitu okoline koji osigurava pravilno izvršenje plana zaštite okoline te je zadužen za gospodarenje otpadom na brodu.

 

Ne zaustavljamo se tu

Naši napori u zaštiti okoline nikad ne prestaju. Nastavićemo istraživati i razvijati nova rješenja za naše buduće i postojeće brodove, a našu flotu ćemo opremiti s još inovativnijim rješenjima za što manji utjecaj na okolinu.

Neki od naših budućih brodova imaće pogon na tečni prirodni plin (LNG). U poredjenju sa standardnim brodskim gorivom, LNG smanjuje emisiju sumporovog oksida za više od 99%, a emisiju azotnog oksida za 85%. Također u velikoj mjeri uklanja čestice iz ispušnog sistema.

Naš prvi brod na LNG pogon će se floti pridružiti 2022. godine. Ostali će uslijediti 2023., 2024., 2025. i 2027. godine.

Na kontinuiranom smo putu istraživanja mogućnosti svih budućih čistih i savremenih tehnologija i aktivno proučavamo njihovu održivost s našim potencijalnim dobavljačima.

 

Zvuči apstraktno?

Evo dva primjera kako pokušavamo napraviti razliku:

 

Program smanjenja korištenja plastike

Kao dio našeg Programa smanjenja korištenja plastike smanjili smo cjelokupnu potrošnju slamki za 50%, a do kraja 2018. smo u potpunosti ukinuli korištenje plastičnih slamki.

90% od ukupno 115 plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu koji predstavljaju većinu plastičnog otpada je zamijenjeno novim, ekološki prihvatljivim rješenjima.

 

Ocean Cay MSC Marine Reserve

Ovo ostrvo na Bahamima je utemeljen na strogim ekološkim principima i ilustruje predani pristup MSC Cruisesa prema razvoju eko-turizma u kružnim putovanjima.

Radili smo sa stručnjacima za zaštitu okoline kako bismo obnovili ostrvo i 64 kvadratnih milja zaštićenih voda oko ostrva, kao i na obnovi korala i morskog ekosistema.

Posadili smo 4.600 stabala i palmi po cijelom ostrvu, odnosno više od 75.000 biljaka i žbunja kako bi pomogli u obnovi prirodne flore i poboljšanju njegove biološke raznolikosti (95% biljnih vrsta je izvorno s Kariba).

Na ostrvu se nalazi čitav niz ekološki prihvatljivih funkcija(primjer: solarne ploče, sistem za obradu otpadnih voda, električna prevozna sredstva) te su poduzete različite mjere koje imaju za cilj minimizirati cjelokupan uticaj na okolinu (npr. biorazgradivi kozmetički proizvodi, ne koriste se plastični predmeti za jednokratnu upotrebu).

 

Više informacija potražite na: https://www.mscoceancay.com/en-gl/ocean-cay-island-sustainability