Pretražite ponudu

Krstarenja    |     Putovanja

Izabrana ponuda
01.10. – 04.10.2021.

Informacije o ponudi: FORMULA 1 - VELIKA NAGRADA TURSKE

GORBIS TRAVEL & GALLILEO TRAVEL

SPECIJALNO !!! FORMULA 1

VELIKA NAGRADA TURSKE - ISTANBUL

4 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 01.10. – 04.10.2021.

CIJENA ARANŽMANA: 410EUR

 

Velika nagrada Turske je 2020. godine, bila možda i najinteresantnija trka prvenstva! Lance Stroll osvojio je svoju prvu pol-poziciju u Formuli 1. Vozač Mercedesa Lewis Hamilton ostvario je svoju desetu pobjedu u sezoni i drugu u Turskoj. Drugo mjesto zauzeo je Sergio Pérez iz Racing Pointa, a treće mjesto osvojio je vozač Ferrarija Sebastian Vettel. Britanski vozač Lewis Hamilton ovom pobjedom osigurao je sedmu titulu prvaka Formule 1 i ujedno se izjednačio, sa Michaelom Schumacherom po broju osvojenih šampionskih titula. Obzirom da predstoji interesantno prvenstvo, sa puno „varnica“ poslije trke u Silverstonu, možda trka za Veliku nagradu Turske, bude presudna za ovo prevenstvo, kao što je bila za prvenstvo 2020. g. U svakom slučaju staza u Istanbulu je izvanredna i uvjek inspirativna vozačima da naprave pravi trkački spektakl.

ISTANBUL – Grad cara Konstantina, prijestonica careva Istočnog Rimskog carstva i centar velike Turske imperije, danas broji preko 15 miliona stanovnika i svrstava se u najveće gradove svijeta. Jedinstven grad jer se prostire na dva kontinenta. Svjedok je svih važnih istorijskih epoha i imperija koje su gradu ostavile svoje pečate. Sve vojske (persijske, grčke, rimske, otomanske, krstaške…) prošle su ovim gradom. Na čuvenom Bosforu, Istanbul danas predstavlja spoj Orijenta i Evrope, savremenog i tradicionalnog, poznatog i misterioznog…

1.dan 01.10.2021.g. PODGORICA – ISTANBUL Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici na šalteru Oki Air-a u 07:30h. Polijetanje za Istanbul u 09:30h (prevoznik je Turkiš Airlines). Po slijetanju u 12:15h (po lokalnom vremenu) na novi istanbulski aerodrom, slijedi panoramsko upoznavanje sa gradom, uz korisne i zanimljive informacije, koje ćete imati priliku da čujete od vodiča. Smještaj u hotelu sa 4*. Nakon kraćeg odmora, očekuje vas odlazak do trga Taksim i novog dijela grada, u pratnji vodiča, slobodno vrijeme. Noćenje.

2.dan 02.10. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme, fakultativni odlazak na trening FORMULE 1 ili polazak na fakultativni izlet koji obuhvata najznačajnije istorijske lokalitete Istanbula Topkapi palata, Aja Sofija, Hipodrom, i Plava Džamija. Topkapi palata je dvor Turskih sultana od XV do XIX vijeka odakle su upravljali carstvom. Topkapi je srce Otomanskog cartstva, koje je nastalo odmah nakon osvajanja Istanbula 1453 godine na zahtjev Sultana Mehmeda II Osvajača. Palata je nevjerovatno bogata različitim istorijskim eksponatima ali i najznačajnijim religijskim svetim predmetima jer Osmanski sultani su, od vladavine Selima prvog, pored svetovne vlasti bili i kalifi, duhovni vladari islamske vjere. U tom odjeljku palate, potred ličnih Muhamedovih stvari, nalazi se i Davidov mač, Mojsijev štap, ruka Svetog Jovana Krstitelja (i za ruku na Cetinju tvrdi se isto). Nakon obilaska Palate slijedi obilazak nenadmašne Aja Sofije. Aja Sofija, hram božije mudrosti, remek-djelo Vizantijske arhitekture i umjetnosti, građena je 6 godina  od 532 do 537 kao hrišćanska crkva. Ovo velelepno zdanje skoro hiljadu godina bila je najveća crkva i saborni hram  na svijetu. (dimenzije Aja Sofije nadmašuje Seviljska katedrala 1506 godine, a koja je građena devedeset godina) Nakon osvajanja Istanbula 1453 od strane Turaka, Aja Sofija postaje, glavna, Velika dzamija. Otac Turske nacije Mustafa Kemal Ataturk 1935.g. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja hrišnjane i muslimane. Ove 2020 godine 24. jula Aja Sofija opet postaje džamija a prvoj molitvi prisustvuje I turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Nakon obilaska Aja Sofije odlazimo do hipodroma gdje ćemo čuti priču o obelisku Tutmesa trećeg, zmijskom stubu sa Delfa  a bićete u prilici da uživate u pogledu na Plavu džamiju, džamija Sultana Ahmeda sa šest minareta, jedna je od najljepših i najpoznatijih na svijetu  trenutno se renovira. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan 03.10. ISTANBUL Doručak. Slobodan dan, fakultativni odlazak na trku formule 1 za Veliku nagradu Turske.

Velika nagrada Turske je 2020. godine, bila možda i najinteresantnija trka prvenstva! Lance Stroll osvojio je svoju prvu pol-poziciju u Formuli 1. Vozač Mercedesa Lewis Hamilton ostvario je svoju desetu pobjedu u sezoni i drugu u Turskoj. Drugo mjesto zauzeo je Sergio Pérez iz Racing Pointa, a treće mjesto osvojio je vozač Ferrarija Sebastian Vettel. Britanski vozač Lewis Hamilton ovom pobjedom osigurao je sedmu titulu prvaka Formule 1 svijeta i se ujedno izjednačio s Michaelom Schumacherom po broju osvojenih šampionskih titula. Obzirom da predstoji interesantno prvenstvo, sa puno „varnica“ poslije trke u Silverstonu, možda trka za Veliku nagradu Turske bude presudna za ovo prvenstvo, kao što je bila za prvenstvo 2020. g. U svakom slučaju staza u Istanbulu je izvanredna i uvjek inspirativna vozačima da naprave pravi trkački spektakl.

Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan 04.10.2021. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za šetnju i šoping. (za šoping preporučujemo Kapali čaršiju gdje imate preko 4000 radnji ili neki od tržnih centara kao što su Forum, Istinia, Akmerkez, Kanyon i Dževahir, koji su trenutno najatraktivniji šoping centri u Evropi). Ko želi još da istražuje I uživa preporučujemo da posjetite nadaleko poznatu pijacu začina, Egipatski bazaar, kupite najpoznatiju tursku kafu Mustafa Efendi ili predlažemo da pođete do restorana koji se nalaze ispod mosta Galata na kafu ili ručak I uzivate u pogledu na Istanbul sa Zlatnog roga. Kad pređete most, dolazite do metro stanice i imaćete priliku da se vozite najstarijom linijom metroa, dugačkom 573 metra, koja je otvorena u Istanbulu davne 1875 godine. I tada je bila druga najstarija metro linija na svijetu. Metro Vas dovodi do dijela grada, kod kule Galata, koji ima najljepšu boemsku atmosferu, sa  puno lokala, butika. Organizovani transfer do aerodroma. Let iz Istanbula u 19:00h. Dolazak u Podgoricu u 19:50h, kraj programa.

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica
  2. transfer aerodrom-hotel-aerodrom
  3. panoramski obilazak grada
  4. hotelski smještaj u Istanbulu, Hotel 4* ( 3 noćenja sa doručkom)
  5. troškovi organizovanja putovanja, usluge vodiča
  6. troskovi međunarodnog osiguranja
  7. aerodromske takse

U cijenu aranžmana nije uračunato:

  1. fakultativne izlete
  2. ulaznica za trku, kupuje se preko zvanične internet stranice
  3. doplata za jednokrevetnu sobu 90€

 

KORISNE INFORMACIJE

Lokalno vrijeme je nije isto kao u Crnoj Gori, Istanbul je +1h.

Turska lira, 1 € oko 10 lira. Najrasprostranjenije kreditne kartice su Visa i Master

Struja je 220 volti. Utičnice su iste kao u CG.

Mreže 069, 067 i 068 imaju roming. Pozivni broj za Tursku je +90

 

Vječni grad – Novi Rim, Konstantinopolj i Carigrad na kulturnoj baštini staroj preko 2000 godina pruža vam nevjerovatnu priliku da upoznate najveća dostignuća najvećih civilizacija: helenske, rimske, vizantijsko-hrišćanske i otomanske.

“Grad gradova” – na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu sa navažnijim i najljepšim građevinama: Đenovljanska kula Galata Unkapani mostom povezana sa desnom obalom Zlatnog roga. Rimski Aquadukt i Justinijanova Cisterna, sa Aja Sofijom i hipodromom pričaju nam o najdugovečnijoj Imperiji, grčkog jezika, rimskog prava i hrišćanske religije… Pripovijedanje se nastavlja i posle 29. maja 1453.godine. Sultanat prerasta u Imperiju, savršeno državno uređenje koje izgrađuje Kanuni sultan Sulejman, dostižući možda ideal Platonove države, stvoriće Veliku silu, koja je trajala do 1918.g.

 

Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja Agencija Gallileo

Licenca Ministarstva Turizma Crne Gore br.12

 

Posrednik u prodaji aranžmana: Gorbis Travel

Licenca Ministarstva Turizma Crne Gore br.15