Pretražite ponudu

Krstarenja    |     Putovanja

Izabrana ponuda
sri lanka

Informacije o ponudi: Šri Lanka u avgustu

 GORBIS TRAVEL & KONTIKI TRAVEL

Šri Lanka - TURA PO ŠRI LANKI I ODMOR NA INDIJSKOM OKEANU

(U vrijeme čuvenog budističkog praznika Perahera)

11 DANA – AVIONOM,  POLAZAK IZ BEOGRADA: 08.08.2019.

CIJENA ARANŽMANA: 1490€

 

Još je čuveni Marko Polo rekao da je Šri Lanka biser Indijskog okeana, jedno od najljepših ostrva te veličine u svijetu. Raskošna tropska ljepota, spomenici bogate kulturno-istorijske prošlosti, vrlo koloritni praznici i procesije, prelijepe pješčane plaže, predstavljaju pravi doživljaj za oči, dušu i tijelo.

Perahera, velika drevna svečanost, slavi se svake godinu u julu ili avgustu, a datum se određuje prema lunarnom kalendaru. Višednevna svetkovina se održava u čast iznošenja Budinog zuba, najsvetije od svih relikvija Šri Lanke. Uz zvuke tradicionalnih bubnjeva, uz ples ritualno ukrašenih igrača, gutača vatre, akrobata i drugih učesnika koji nose baklje, povorka od stotinu i više raskošno ukrašenih slonova prolazi ulicama Kendija, a najljepše i najgizdavije okićeni slon na leđima nosi zlatni kovčežić sa Budinim zubom, za koji budisti veruju da ima moć da prizove kišu. Princeza Hemamali je zub, skriven u kosi, krišom prenijela iz Indije u Šri Lanku u 3. vijeku i od tada predstavlja najsvetiji simbol budizma na ovom egzotičnom ostrvu burne istorije, čaja, mirisnih začina i gostoljubivih ljudi.

 

1.dan(08.08.2019.)BEOGRAD-DUBAI  Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla' kod šaltera KonTiki u 11:00 časova (3 sata pred let). Polijetanje za Dubai u 14:00 časova (let FZ1746). Slijetanje u 21:20 časova. Nastavak putovanja za Kolombo u 23:20 časova (let FZ547). Obroci u avionu nisu uračunati u cijenu karte.

2.dan (09.08.2019.) DUBAI-KOLOMBO-DAMBULA  Slijetanje u Kolombo u 05.20 časova. Polazak za Dambulu. Doručak. Razgledanje poznatih pećinskih hramova Dambule, koji se odlikuju vrlo vrijednim statuama Bude i sjajnim fresknim slikarstvom. Dolazak i smještaj u hotelu. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

3.dan (10.08.2019.)DAMBULA–SIGIRIJA-POLONARUVA-DAMBULA Doručak. Polazak za Sigiriju. Penjanje ka stijeni Sigiriji na kojoj je u 5.vijeku izgrađena palata, zaslužna da Sigirija postane „najljepši grad koji je ikada postojao'. Stijena i danas predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika prošlosti, poznat po lijepim freskama „Djevojke Sigirije'. Uvrštena je u svjetsku kulturnu baštinu. Odlazak za Polunaruvu. To je još jedan nijemi svjedok bogate kulturno-istorijske prošlosti, koji je pod zaštitom UNESCO, kao svjetska kulturna baština. Obilazak ostataka čuvene stare prijestonice u periodu između 11. i 13. vijeka. Cio kompleks je poznat po sjajnim građevinama, koje su još uvjek u veoma dobrom stanju. U ovom periodu urađen je veliki broj irigacionih radova širom zemlje, a budizam je ustanovljen kao državna religija. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 4.dan(11.08.2019.) DAMBULA–MATALE-KENDI Doručak. Polazak za Kendi. Vožnja kroz veoma lijepe i brdovite predele zemlje, sa brojnim plantažama čaja. U gradiću Matale posjeta bašti začina. Nastavak putovanja. Obilazak radionice batika. Dolazak u Kendi. Pristustvovanje predstavi sa tradicionalnim plesom i bubnjarima. Posebnu atrakciju predstavljaju hodači po vatri. Obilazak hrama Budinog zuba, najvažnijeg budističkog svetilišta u zemlji. Smještaj. Večera. Noćenje.

5. dan (12.08.2019.) KENDIDoručak. Posjeta Kraljevskoj botaničkoj bašti Peradenija, u kojoj se mogu vidjeti veoma rijetke i endemske vrste biljaka. Vožnja kroz drugi po veličini grad u zemlji, koji je bio poslednja prijestonica klasične i nezavisne sinhaleske kraljevine. Prisustvovanje čuvenoj Perahera procesiji, u kojoj učestvuje preko stotinu živopisno ukrašenih slonova, igrača, bubnjara i gutača vatre. Tokom praznika Perahere odaje se počast najvećoj budističkoj svetinji Šri Lanke, Budinom zubu, koji se nosi na leđima posebno odabranog slona. Sam praznik se slavi deset dana, mi smo odabrali veče najraskošnije i najsvečanije procesije. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan (13.08.2019.) KENDI-PINAVELA-HOTEL NA OBALI INDIJSKOG OKEANA Doručak. Polazak ka hotelu na obali Indijskog okeana. Posjeta sirotištu slonova Pinavela. Nastavak putovanja. Dolazak i smještaj. Večera. Noćenje.

7.8 i 9.dan (14-16.08.2019.) HOTEL NA OBALI INDIJSKOG OKEANA Boravak u hotelu 4* na bazi polupansiona. Slobodno vrijeme za odmor i kupanje u jednom od nekoliko poznatih turističkih mjesta na jugozapadnoj obali Šri Lanke, koja se odlikuje lijepim peščanim plažama i brojnim plantažama palmi. Noćenja.

10.dan(17.08.2019.) HOTEL NA OBALI INDIJSKOG OKEANA–KOLOMBO Doručak. Polazak za Kolombo. Poseta uzgajalištu kornjača. Nastavak putovanja i dolazak u Kolombo. Razgledanje glavnog grada Šri Lanke, u kome se prepliću ostaci kolonijalne arhitekture i atmosfera novog modernog doba. Stara tvrđava sa svojim svetionikom, predsjednička palata, Petah - četvrt sa tradicionalnim bazarima, budistički i hindu hramovi, samo su deo bogatstva koje ovaj grad može da pruži. Kraće slobodno vrijeme za kupovinu. Kasni večernji transfer na aerodrom (potrebno je biti na aerodromu 3 sata pred let).

11.dan (18.08.2019.) KOLOMBO–DUBAI–BEOGRAD Polijetanje za Dubai u 02:10 časova (let FZ558). Slijetanje u Dubai u 05:20 časova. Obroci u avionu nisu uračunati u cijenu karte. Nastavak putovanja za Beograd u 09:05 časova (let FZ1745). Slijetanje u Beograd u 13:00 časova.

 

U cijenu putovanja je uračunato:

-Prevoz avionom na navedenim relacijama (Beograd-Dubai-Kolombo-Dubai-Beograd),

-smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima sa 4* lokalne kategorizacije na bazi polupansiona prema programu (polupansion, doručak i večera–švedski sto),

-razgledanja i obilasci na turi prema programu,

-ulaznice za razgledanja prema programu,

-ulaznice za Peraheru,

-transferi, troškovi organizovanja i vođenja putovanja (licencirani vodič ide sa grupom iz Beograda, uz uslugu i lokalnog vodiča na destinaciji). 

 

U cijenu putovanja nije uračunato:

-Avio-takse u iznosu od 103 evra (a koje se sastoje od nerefundabilnih taksi: EUR3.42YQ,EUR4.48LG,EUR0.98RF,EUR16.72RS,EUR0.22RS,EUR14.00YR,EUR18.54F6, EUR44.64LK i plaćaju se u agenciji nedelju dana prije polaska na put, jer podležu promjenama);

- lokalne avio-takse (ukoliko postoje);

- fakultativni izleti;

- napojnice (koje su u ovom dijelu svijeta obavezne za lokalne vodiče, vozače i za nošenje prtljaga, oko 45 EUR za cio boravak); troškovi vize (oko 35 eur) i usluga viziranja 10 eur; dinarski dio aranžmana u iznosu od 1790 dinara po rezervaciji i međunarodno putno osiguranje. 

 

HOTELI 4*: 
 
Dambula: Thilanka Resort & Spa, Dambulla – Sigiriyana Resort by Thilanka ili sličan        www.sigirianaresort.com
Hotel je okružen prirodom i pirinčanim poljima, vješto kombinujući moderne uticaje i šrilankanski šarm i gostoljubivost. Gostima je na raspolaganju otvoreni bazen, wifi, bar, restoran…U blizini se nalaze pećina Dambule, a na 30 minuta vožnje je Lavlja stena Sigirije. 

Kendi: Royal Kandyan Hotel 4* ili sličan www.royalkandyan.lk 
Hotel je centralno pozicioniran, poseduje bazen, wifi, a u sobama su na raspolaganju balkon/terasa, fen, kuvalo za čaj/kafu itd.

Obala Indijskog okeana: Jie Jie Beach Hotel 4* ili sličan http://www.jetwinghotels.com/jiejiebeachbyjetwing/
Hotel je lociran na jugozapadnoj obali Šri Lanke, u Panaduri, na oko 29 km od Kolomba. Nalazi se među kokosovim palmama, gostima je na raspolaganju restoran, wifi, satelitska tv, sobe su klimatizovane. 

 


OPŠTE I KORISNE INFORMACIJE:

Površina: 65.610km
Državno uređenje:  Demokratska Socijalisticka Država Šri Lanka (po proglašenju nezavisnosti 1972 godine ime Šri Lanke bilo je  Slobodna Suvjerena Nezavisna Republika Šri Lanka,  a 1978. definitivno mijenja ime u sadašnje)
Glavni  grad: Sri Jayawardenapura politički i administrativni centar
Najveci  grad: Kolombo, oko 700.000 stanovinika, šire gradsko područje oko 2.4 miliona. Ekonomski centar i     velika luka.
Stanovništvo: oko 22 miliona (Sinhalezi 73%, Tamili 18% i Maori 8%)
Zvanični jezici: sinhaleski i tamilski
Vjerska pripadnost: budisti 69%, hinduisti 13%, muslimani 9% i katolici 9%
Vreme: +3,5 časova u odnosu na Srbiju
Roming: obezbjeđen

 

VIZA: Viza za Šri Lanku je potrebna za nosioce srpskih pasoša (važnost pasoša mora biti najmanje 6 mjeseci po povratku sa putovanja) i trenutno iznosi oko 35 evra, dobija se posredstvom naše agencije, usluga viziranja je 10 evra. Putnici iz ostalih zemalja iz regiona treba sami da se raspitaju kod konkretnih diplomatskih predstavništava u svojim zemljama. Za sve informacije obratite se viznom odjeljenju na telefon 011/ 2098-184. 

VALUTA: Šrilankanska rupija: 1USD = 157,994 LKR; 1EUR = 182,956 LKR

KLIMA: Tropska, toplo sa velikim procentom vlažnosti. U ovom periodu je sunčano i toplo, ali su mogući kraći tropski pljuskovi. 

 

ROK ZA PRIJAVLJIVANJE I UPLATU AKONTACIJE DO 03. JUNA 2019. ILI DO POPUNE MJESTA*

*Molimo putnike da poštuju datum za prijavljivanje i uplatu, zbog strikitnih rokova plaćanja prema avio kompanijama i stranim partnerima (ovo je period visoke turističke sezone). U protivnom, ne garantuju se ni mjesta ni cijena. 

 

Uz ovaj program vaze Opšti uslovi organizatora putovanja KONTIKI TRAVEL & SERVICE DOO

Licenca Ministarstva turizma Srbije OTP 80/2014 od 22.12.2014

 

Posrednik u prodaji aranžmana: Gorbis Travel

Licenca broj: 15 od 16.03.2018.godine