Pretražite ponudu

Krstarenja    |     Putovanja

Izabrana ponuda
TURSKA - TRI OSMANSKE PRIJESTONICE

Informacije o ponudi: TURSKA - TRI OSMANSKE PRIJESTONICE U SEPTEMBRU I OKTOBRU

GORBIS TRAVEL & GALLILEO TRAVEL

OD PRIJAMA I ARISTOTELA, DO ATATURKA

TRI OSMANSKE PRIJESTONICE

ISTANBUL – JEDRENE – ČANAKALE – TROJA – GALIPOLJE – ASOS – BURSA…

7 DANA – AVIONOM, POLASCI  U SEPTEMBRU I OKTOBRU: 26.09.2021. I 03.10.2021.

CIJENA ARANŽMANA: 670€

 

TURSKA je jedna od najinteresantnijih, najraskošnijih, ali i kulturno i istorijski najbogatijih destinacija na svijetu. Najznačajnije epohe naše civilizacije obilježile su ovaj prostor i učinili ga posebnim i interesantnim. Do sada su  realizovani brojni aranžmani i kružne ture po Turskoj i posjetila većinu UNESKO-vih lokaliteta ove zemlje, kao što su Efes, Afrodizijas, Pergam, Pamukale, Kapadokija, Nemrut, Gobekli Tepe, Gaziantep… Sada Vam nudimo, po prvi put, program koji će nastaviti istim, istraživačkim putem. Pored tri prijestonice Osmanskog carstva Bursu, Jedrene i Istanbul obići ćemo i četiri UNESKO-va lokaliteta: veličanstvenu Selimovu džamiju, remek djelo najvećeg osmanskog arhitekte Sinana, čuveni Prijamov grad Troju, mjesto rođenja Osmanskog cartstva Bursu I Cumalikizik i neponovljivi istorijski centar Istanbula sa veličanstvenom Aja Sofijom. Pored navedenog vidjećemo i dva grada koji se prostiru na dva kontinenta, Istanbul koji je na Bosforskom moreuzu i Canakale koji je na Dardanelima, ali obićićemo i Asos dom Aristotela gdje je i osnovao školu filozofije,.. Poseban pečat ovom putovanju daće, kao i uvjek, vodič Damir Skopljak – po našem mišljenju, kao i mišljenju naših putnika, najbolji vodič u Turskoj!

 

1.dan – 26.09.2021.g. PODGORICA – ISTANBUL – JEDRENE Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici na šalteru Oki Air-a u 07:30h. Polijetanje za Istanbul u 09:30h let TK1086 (prevoznik je Turkiš Airlines). Po slijetanju u 12:15h (po lokalnom vremenu) na novi istanbulski aerodrom, slijedi vožnja u trajanju od tri sata do Jedrena. Po dolasku obilazak grada. Jedirne je bogat zgradama sa karakterističnom osmanlijskom arhitekturom jer je ovaj grad bio druga prijestonica Osmanskog carstva od 1365-1453 godine. Selimiova džamija, najveća građevina u gradu, je biser arhitekture a koju je I UNESKO prepoznao i stavio na listu lokaliteta od posebnog kulturnog i istorijskog značaja. Ova dzamiju koja izgleda nevjerovazno impresivno ima unutrašnju kupolu širu čak i od kupole Aje Sofje. Selimimova džamija je remek djelo najvećeg i najpoznatijeg osmanskog arhitekta Sinana, koga često nazivaju Mikelanđelo istoka. Sinan je za svoga života sagradio 84 velike i 52 male džamije, 57 škola Kurana (medrese), 7 biblioteka, 18 karavan saraja, 22 mauzoleja, 46 hamama, 35 odmorišta (saraja), 3 bolnice, 5 akvedukta, 8 mostova i 8 skladišta. Njegovo najpoznatije djelo je Sulejmanova džamija u Istanbulu, a interesantnu životnu priču o Sinanu ispričaće Vam i naš vodič. U vanjskom dvorištu džamije nalazi se Turski i Islamski muzej umjetnosti, sa izvrsnim prikazom keramike, odjeće i drvenih radova iz osmanske ere. Posjetu zavređuje i lijepa Džamija Sultana Bejazit II i Džamija Serefeli sa svojih četiri različita minareta. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Pravi užitak u ovom gradu predstavlja šetnja kroz stare gradske uličice koje su nekada bile srednjovjekovno srce grada. Ovdje ćete naći mnoštvo tradicionalnih otomanskih drvenih kuća I bićete u prilici da osjetite atmosferu stare osmanske prestonice. Večera. Noćenje.

2.dan – 27.09. JEDRENE – GALIPOLJE – ČANAKALE Doručak. Polazak prema gradu Čanakale, Dolazak do srednjevjekovne tvrđave Kilid Bahr, koja se nalazi se na poluostrvu Gallipolje i mjesto je gdje se vodila poznata bitka Ujedinjenih Saveznika i Otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu u periodu od 25.aprila 1915. Do 9. Januara 2016 godine, s ciljem da Saveznici dođu do Konstantinopolja, današnjeg Istanbula, a tada glavnog grada Otomanskog carstva. Pomorski napad je odbijen a poslije osam mjeseci borbe poginulo je 131 000 vojnika dok je ranjeno 262 000. Bitka je bila velika pobjeda za osmanlije, a u Turskoj se bitka smatra presudnim trenutkom u istoriji nacije, kao događajem u konačnoj odbrani onoga što je od osmanskog carstva ostalo. Pobjeda na Galipolju je trasirala put turskom ratu za nezavisnost, konačnom razbijanju teritorijalnih pretenzija susjednih država i proglašenju Republike Turske, osam godina kasnije sa Mustafom Kemalom Ataturkom kao predsjednikom. Mustafa Kemal se na ovom bojnom polju istakao kao oficir što mu je bila osnova za ugled i reputaciju koju će steći u budućim događajima stvaranja Republike Turske. Kao što Istanbul leži na dva kontinenta, tako i grad Canakale leži na dva kontinenta; Evropi i Aziji. Canakkale je najbliži veći grad u okolini stare Troje, grad koji je izrastao iz osmanske utvrde koja se zvala Sultanova tvrđava. Vremenom je to naselje postalo poznato po lončarstvu (turski: Çanak) pa mu je i ime promjenjeno u Canakale, što bi značilo Lončarska utvrda. Grad je izgrađen na najužem (1,3km) dijelu moreuza Dardanela, a danas je to administrativno i trgovačko središte istoimene pokrajine. Prelazimo brodom do grada na azijskoj strani. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualnmo uživanje u ovom živopisnom gradu. Večera. Noćenje.

3.dan – 28.09. ČANAKALE-TROJA-ASOS-BURSA. Doručak. Vožnja autobusom prema Troji. Na brdu Hisarlik pronalazimo Troju, sjajni Prijamov grad koji je danas lokalitet pod zaštitom UNESKO-a. Troja je legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je dijelom opisan u Homerovoj Ilijadi, epskoj pjesmi na starogrčkom jeziku pisana u 9. ili 8. vijeku prije Hrista. Kako prolazimo ruševinama Troje teško je ne čuti bojne trube Ahajaca i proročice Kasandre: „Ne vjeruj Danajcima kad darove donose.“ misleći na drvenog konja koji je uticao na pad samog grada. Razgledanje lokaliteta gdje su život izgubili najpoznatiji antički junaci Ahil i Hektor. Nastavljamo vožnju  i idemo u posjetu  antičkom gradu Assosu domu najučenijeg i najsvestranijeg grčkog filozofa Aristotela, učitelja Aleksandra Makedonskog. U Asosu Aristotel je osnovao filozofsku školu i proveo svoja najranija istraživanja iz oblasti zoologije, biologije i botanike. Do danas grad Assos čuva pozorište, gimnazijum, nekropole iz antičkih vremena i džamiju koju je sagradio Sultan Murat u 14. vijeku. Vozimo se do Burse. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje. 

4.dan – 29.09. BURSA Poslije doručka odlazak u Cumalikızok koja se nalazi u blizini Burse. Ovo mjesto uvršteno je na Listu svjetske baštine Organizacije Ujedinjenih nacija zaštitila je ovo mjesto zajedno sa gradom Bursom u dokumentu pod nazivom  “Bursa i Cumalikizik: Rađanje Osmanskog carstva” U ovom mjestu su smještenii jedni od najljepših primjera arhitektonskih djela iz ranog osmanskog doba, a koji su se održali do danas. Cumalikizik je osnovano kao vakufsko selo 1300-tih godina. Nakon obilaska ovog interesantnog mjesta povratak u Bursu. Bursa je prva Osmanska prijestonica od 1326 do 1365 godine. O ovom gradu obićićemo Citadelu Burse gdje se nalaze grobnice sultana Osmana i Orhana; utemeljitelje Osmanskog carstva. Iako je Bursa prilično rasprostranjena, većina istorijskih  znamenitosti nalaze se na pješačkoj udaljenosti od središta.  Velika džamija, Ulu Camii, je gradska centralna tačka, koju je sagradio  Sultan Beyazıt, a posebna je zbog svojih 20 kupola na svom krovu. Danas je Bursa moderni industrijski grad s fascinantnom istorijskim jezgrom. Nakon obilaska starog grada slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

5.dan – 30.09. BURSA-ISTANBUL Doručak. Polazak za Istanbul. Po ulasku  u azijski dio poćićemo do vidikovca Čalmlidža sa kojeg se pruža najljepši pogled na Istanbul. Najbolji način za početak upoznavanja sa ovim nevjerovatnim gradom koji je bio treća osmanska prijestonica čak 470 godna, od 1453 do 1923. Nakon pauze za kafu obilazimo novu Buyuk Čalmlidža džamiju koja je sagrađena za šest godina I ima šest minareta. I nakon hiljadu i pet stotina godina, opet je bio cilj da se nadmaše dimenzije nenadmašive Aja Sofije. Veličanstvena građevina, dominira svojom grandioznom pojavom iznad grada, a koja je po Erdoganovoj želji trebala da bude prikaz današnje uspješne turske države. Dok budemo prelazili evro azijski most zaokružićemo krug oko Mramornog mora, jedinog mora na svijetu koje je u granicama samo jedne zemlje. Odlazak do sjedišta Vaseljenske Patrijaršije gdje boravi i Vaseljenski Patrijah od 1600.godine. Obilazimo crkvu Sv.Đordja, gdje vrlo često službu drži i sam patrijah Vartolomej. Crkva ima izuzetne relikvije, dio stuba na koji je razapet Isus Hrist, mošti Svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog, svetog Jovana Bogoslova,…  Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6.dan – 01.10.2021. ISTANBUL Doručak. Obilazak najznačajnijih lokaliteta Istanbula. Topkapi palata je dvor Turskih sultana od XV do XIX vijeka odakle su upravljali carstvom. Topkapi je srce Otomanskog cartstva, koje je nastalo odmah nakon osvajanja Istanbula 1453 godine na zahtjev Sultana Mehmeda II Osvajača. Palata je nevjerovatno bogata različitim istorijskim eksponatima ali i najznačajnijim religijskim svetim predmetima jer Osmanski sultani su, od vladavine Selima prvog, pored svetovne vlasti bili i kalifi, duhovni vladari islamske vjere. U tom odjeljku palate, potred ličnih Muhamedovih stvari, nalazi se i Davidov mač, Mojsijev štap, ruka Svetog Jovana Krstitelja (i za ruku na Cetinju tvrdi se isto). Nakon obilaska Palate slijedi obilazak nenadmašne Aja Sofije. Aja Sofija, hram božije mudrosti, remek-djelo Vizantijske arhitekture i umjetnosti, građena je 5 godina  od 532 do 537 kao hrišćanska crkva. Ovo velelepno zdanje skoro hiljadu godina bila je najveća crkva i saborni hram  na svijetu (dimenzije Aja Sofije nadmašuje Seviljska katedrala tek 1506 godine, ova katedrala građena je devedeset godina) Nakon osvajanja Istanbula 1453 od strane Turaka, Aja Sofija postaje, glavna, Velika dzamija. Otac Turske nacije Mustafa Kemal Ataturk 1935.g. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja hrišnjane i muslimane. Ove 2020 godine 24. jula Aja Sofija opet postaje džamija a prvoj molitvi prisustvuje I turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Nakon obilaska Aja Sofije odlazimo do hipodroma gdje ćemo čuti priču o obelisku Tutmesa trećeg, zmijskom stubu sa Delfa  a bićete u prilici da uživate u pogledu na Plavu džamiju, džamija Sultana Ahmeda sa šest minareta, jedna je od najljepših i najpoznatijih na svijetu  trenutno se renovira. Slobodno vrijeme. Noćenje.

8.dan – 02.10. ISTANBUL Doručak. U jutarnjim časovima, odmah poslije doručka organizujemo bajkovito i romantično krstarenje po Bosforu. Fantastično krstarenje od 90 minuta najopjevanijem moreuzom, sa detaljnim opisima dvoraca, palata, tvrđava I vila uticajnih stanovnika ovog grada kroz vjekove. Odlazak do Taksima. Slobodno vrijeme za individualno uživanje. Polazak na aerodrom u 15h. Let  TK1087 iz Istanbula u 19:00h. Dolazak u Podgoricu u 19:50h, kraj programa.

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

-Avionske karte sa svim propratnim taksama na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica

-Sve autobuski transferi i obilasci koji su opisani u programu

-hotelski smještaj u Jedrene, Hotel 4* sa noćenjem, večerom i doručkom

-hotelski smještaj u Cankale, Hotel 4* sa noćenjem, večerom i doručkom

-hotelski smještaj u Bursi, Hotel 4* sa dva noćenja, sa večerom i doručkom

-hotelski smještaj u Istanbulu, Hotel 4* sa dva noćenja i doručkom

-usluge licenciranog lokalnog vodiča

-troškovi organizovanja putovanja,

-troskovi međunarodnog osiguranja

-svi trajekti, parkinzi, putarine, mostarine

U cijenu aranžmana nije uračunato:

-ulaznice za sve lokalitete i brod, ukupno 50€

-doplata za jednokrevetnu sobu 120€

 

ORISNE INFORMACIJE

-Lokalno vrijeme je nije isto kao u Crnoj Gori, Istanbul je +1h.

-Turska lira. Kurs u maju je bio 10 lira za 1 euro.

-Najrasprostranjenije kreditne kartice su Visa i Master Card.

-Struja je 220 volti. Utičnice su iste kao u CG.

-Mreže 069, 067 i 068 imaju roming. Pozivni broj za Tursku je +90

Turska i pandemija –  U proteklh 15 mjeseci, jedino država Turska nije zatvorala granice za turističke posjete. Naprotiv, turisti su u ovoj zemlji, imali veća prava od lokalnog stanovništva, bilo kakvo zaključavanje nije važilo za turiste. Država Turska je puno uradila na vakcinisanju svog stanovništva i već 25 miliona stanovnika se vakcinisalo. Nedavno su sa kompanijom Fajzer,  dogovorili kupovinu 180 milona doza ove vakcine, jer naučnici iz Biontceh-a, koji su izumili ovu vakcinu, porijeklom iz Turske. Sigurni smo da će do dolaska naše grupe, većina turskog stanovništva biti vakcinisana. Od 1. Juna dozvoljeno je da se u avione Turkiš airlinesa, može ući sa potvrdom o vakcinaciji bilo kojeg proizvođača (primljena min 14 dana prije ulaska u Tursku) ili sa potvrdom da je putnik prebolio koronu u prethodnih 6 mjeseci,  uz prikazivanje zvanicnog dokumentaod zdravsvene ustanove. Oni putnici koji ne budu vakcinisani,  ako žele da putuju na ovo putovanje, moraće imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan rezultat antgenskog testa do najvise 48 sati prije ulaska u Tursku.

 

Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja Agencija Gallileo

Licenca Ministarstva Turizma Crne Gore br.12

 

Posrednik u prodaji aranžmana: Gorbis Travel

Licenca Ministarstva Turizma Crne Gore br.15